Rookpauze

Schrijf geschiedenis door die nare gewoonte af te leren


Extra lang voorwoord


Voorwoord foto van asbak en sigaret

Ja zeg, voorwoord hier en voorwoord daar, wat een geneuzel!

 

Jij wil gewoon weten hoe je moet stoppen met roken. Jij wil weten hoe ik dat heb gedaan en waarom ik dit schrijven een soort van semi-heilig verklaar voor elke roker die de intentie heeft om te stoppen met die ongezonde verslaving. 

 

Mij verbaast het nog steeds hoe simpel het voor me was om te stoppen na 35 jaar lang stevig gerookt te hebben. Hier lees je hoe dat ging en wat ik daarvoor heb gedaan, of heb moeten laten.


Je bent deze pagina's aan het lezen om gegrepen te worden door mijn motiverende woorden natuurlijk. Waardoor jij gaat geloven dat dit  wel eens je antwoord kon zijn op die jarenlange vraag hoe nu toch echt te stoppen met die vernietigende verslaving. Nou, lees nog even verder en dan komt het echt wel. Het zal je verbazen hoe weinig jij hoeft te veranderen in je roken om al heel veel te minderen. En als je doorzet ga je zelfs stoppen.


We weten het allemaal. En met we bedoel ik alle rokers op deze aardkloot, dat roken slecht is voor de gezondheid en dat we een enorme kans hebben om eerder te sterven dan dat het eigenlijk de bedoeling is. Goh! Je zou zeggen dat dit een goede motivator is om te stoppen met roken toch? Nou, nee dus. Uit onderzoeken weten we dat de enge plaatjes op de pakken shag en sigaretten maar weinig mensen hebben afgeschrikt. We werden zelfs wat immuun voor de plaatjes. 

 

Wij mensen zijn blijkbaar vrij domme wezens en we doen vele dingen die slecht voor ons blijken te zijn. Daaronder valt dus ook het roken. En o ja, vergeet ook niet de invloed van die miljarden verdienende multinationals die maar al te graag willen dat we onze gezondheid blijven verzieken. Zo lang we maar geld uitgeven aan dat verzieken. Nee, we gaan geen schuld verschuiven naar de bedrijven die tabak produceren, want in eerste instantie ben jij degene die schuld heeft aan je roken! Punt! 


Maar invloeden van buitenaf zijn er zeker wel. Daar valt niet over te twisten. Zo is bijvoorbeeld erg belangrijk waar je wieg heeft gestaan. Was dat in een kinderkamer met ouders die rookten of juist niet. Daar zit al een stuk basis. Daarna komt een grote invloed die 'peergroep' heet en waar jij in opgroeit. Een peergroep staat voor de sociale laag waarin jij je beweegt, en die bepalend is voor de soort muziek, kleding(merken), denkwijzen en meer van dat soort dingen. 

 

Ik ga je nu eerst proberen te motiveren door je te vertellen dat ik zelf helemaal niet wilde stoppen met roken op het moment dat ik daadwerkelijk stopte. Ik liep wel al jaren rond met die gedachte, maar ik wist dat ik een verstokte, knetterverslaafde roker was en dat het me toch niet zou lukken zonder de juiste motivatie. Tot ik dus “per ongeluk” ben gestopt in 2017.


Toch ging dat 'per ongeluk' stoppen met een goed plan, want dat is echt wel nodig. Dat plan was bedoeld om te minderen met roken en dat moest ik snel gaan bijschaven toen ik uiteindelijk helemaal was gestopt met roken. Je leest het goed, 'per ongeluk'. 

 

Als je me nu vraagt waar het geheim in zit? Tja, dat is een lastige, en ik wil dit beantwoorden door het volgende te zeggen. Het geheim is om te beseffen hoe jouw eigen specifieke gedrag werkt, en de overwinning die jij moet behalen op je hersenen. Jouw hersenen zijn je enige ware vijand in dit geval. Dat is iets wat je moet erkennen aan jezelf. Laat dit dus maar even op je inwerken en lees het nog eens terug. Jouw hersenen bepalen dus je gedrag en beslissingen. 


Voor wie heb ik dit geschreven naar mijn mening? Niet alle rokers hebben deze woorden nodig zeg ik heel eerlijk. Ik geloof echt dat er mensen zijn die het helemaal zelf kunnen door dit simpelweg te besluiten of dat mensen een boek lezen als hulpmiddel, of een medicijn gebruiken, of therapie volgen of …. of …. enzovoorts. Vele mogelijkheden zijn er die zouden kunnen helpen als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Helaas kan het erg lang duren voor je jouw specifieke hulpmiddel hebt gevonden, want het moet namelijk wel bij je passen. Die vraag kan ik ook alvast voor je beantwoorden als het er om gaat of deze woorden als hulp jou gaan helpen.


Datgene wat je hier zult lezen en wat jou zou kunnen helpen past vooral bij een bepaald type verslaafde waar jij dan onder zou moeten vallen. O, dat wist je misschien nog niet. Er bestaan verschillende types verslaafden en deze hebben hun eigen zwakke plekken waarop ze  onderuit gaan, en waardoor ze terugvallen in gebruik. 

 

En ja, sigaretten, shag en sigaren zijn drugs. In de kern niet anders dan alcohol, cocaïne, amfetaminen of andere rotzooi. Erken dit maar direct hier ter plekke want dit gaat je verderop in je 'gestopt zijn' helpen. Om deze manier toe te passen moet je een beetje pragmatisch zijn ingesteld en ook moet je een behoorlijke zelfkennis bezitten, én willen aannemen dat jij je eigen vijand bent. Je hoeft geen ijzeren wil te hebben, maar je moet in ieder geval wel willen. Dus past dit beeld bij jou? Lees dan zeker verder mijn verhaal. 


Wat kan ik je meer vertellen waardoor je mijn verhaal gaat lezen en het dan ook gaat proberen? Laat ik het zo zeggen; het traject dat vooraf ging aan mijn stopdag vind ik innovatief binnen alle mogelijke manieren om te stoppen met roken. Ik kon deze manier uitvoeren zonder dat ik echt benul er van had dat ik aan het stoppen was. Sterker nog, ik had niet eens de bedoeling om te stoppen, maar het bracht mij wel 'easy-peasy' naar mijn stopmoment toe. Het gevolg van dit voortraject was dat ik zonder moeite stopte met roken en tot op de dag van vandaag geen enkele afkickverschijnsel heb gehad. Dat hoor je wel eens als andeen vertellen over hun stoppen. Maar ik had geen zweetaanvallen, geen onrust, ik had geen zoektocht naar “wat te doen” of constante opgedrongen gedachtes aan het roken. Ik droomde er niet eens over en werd dan ook niet bezweet wakker in bed. 

 

En misschien was het allerbelangrijkste nog wel dat ik totaal niet het idee had dat ik mijn rookmomenten moest vervangen met andere zaken. Het was alsof ik nooit had gerookt. Het is zo  wonderbaarlijk hoe dit stoppen zich voltrok bij mij, dat ik het volledig toeschrijf aan de manier waarop ik dat heb aangepakt. Oké dan. Aan jou wat je gaat doen. Lees je mijn verhaal en klik je hieronder op de verhaal linken er naar toe? Ik denk van wel, want je hebt nu al met aandacht mijn voorwoord gelezen.

 

Maar aan de andere kant, misschien vergis ik mij en neem je misschien wel één van je mindere besluiten door nu deze website te verlaten. Dan laat je een kans liggen en blijf je eventueel nog  lang met je ongezonde en smerige gewoonte doorgaan? Jouw keuze, ikzelf blijf er niet minder gestopt door.


Nog even het volgende dan om aan je mee te geven. Als je wel eens de smoes hebt gebruikt dat je op het moment teveel stress hebt om te stoppen, dan mag je jezelf nu een trap onder je achterste geven. Door het vertellen van mijn verhaal laat ik je zien dat dit excuus vette onzin is. Dat is een drogreden die wij ons voorhouden en waarmee we ons toestemming geven door te gaan met dat schadelijke gedrag. 

 

Je gaat lezen hoeveel stress ik had op het moment van stoppen. Zelfs nu ik mijn verhaal op dit scherm zie verschijnen bestaat mijn leven uit een redelijke dosis ongezonde stress. En toch, toch komt die peuk roken niet op in mijn hoofd en heb ik alle gedachten die kant op uitgedoofd in mijn hersenen. Geen enkel moment van zucht steekt de kop op tijdens stress die ik ervaar. Voor mij is het onvoorstelbaar hoe ik het roken heb kunnen verslaan en verbannen in tijden van mijn extreme stress. Nu jij nog! En geloof nou maar dat jij het ook kunt.

Stress leeuw

In mijn verhaal vind je geen hoofdstukken met een mooie titel. Het is simpelweg één lang verhaal. Toch hieronder zogenaamde hoofdstuk-delen of zo. Ik moest het toch verdelen op meerdere webpagina's. Hoe dan ook, als je een bepaalde passage wilt terug zoeken, zul je echt je best moeten doen. Maar ik heb het ook niet erg gevonden om dit verhaal meerdere keren te lezen hoor. Misschien jij ook niet. En dan als laatste. Zoals je ziet, staat er nog een balk onderaan deze pagina waar je na de bekende klik een formulier zult tegenkomen en waar jij een reactie kunt achterlaten. Maak er gebruik van als je dat nodig acht. 


Dan blijft over als aller- allerlaatste om je veel leesplezier toe te wensen, en dat jij vol motivatie mag zitten aan het einde van dit boekwerk waardoor je die stap gaat zetten om jouw roken te veranderen, of zelfs te stoppen met het roken? Je gaat het zien na een uurtje leeswerk. 


Startpagina   --    Extra lang voorwoord   --   DEEL 01   --   DEEL 02   --   DEEL 03   --   DEEL 04   --   DEEL 05   --   DEEL 06   --   DEEL 07    --   Extra lang nawoord