Deel 07


Week 6 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan

  • In 5 weken heb jij een volledig nieuwe manier van roken aangeleerd. Een gezondere manier van roken. Dit had je echt niet gedacht te kunnen toen je dit verhaal ging lezen.
  • Wees trots op je prestatie en sta hier even bij stil voor de spiegel. Kijk naar jezelf en wees verwonderd over je prestatie. Geef jezelf maar eens die schouderklop die je verdient. 
  • Probeer deze week een nieuw element door te voeren die ik in mijn proces al wat eerder kon invoeren. Is het een idee om, net als ik, je sigaret maar half op te roken, deze dan te ontdoen van het kopje en te bewaren in de asbak? Je kunt dit halve peukje dan later weer pakken om verder op te roken. Waar je anders 2 sigaretten rookt, rook je nu nog maar 1 sigaret. Weer 50% winst behaald als het lukt.
  • Rook verder gewoon zoals je dat steeds doet. Niets veranderen en het ritme vasthouden.

 

Wat ben je al lang onderweg he? De weken vliegen voorbij op deze manier en als het goed is ben je al daadwerkelijk minder sigaretten aan het roken. Dit moet al merkbaar zijn in je portemonnee. Helemaal als het lukt om een sigaret in twee keer te gaan roken. Je zult merken dat je na enkele trekjes al voldoende hebt gerookt en je een sigaret dus vrij makkelijk weg legt om deze even later verder op te roken. Probeer het maar eens. Je moet namelijk weten dat je verslaving na dat eerste trekje al is gestild. Vandaar ook dat bij een roker dat heerlijke gevoel komt als hij na een langere tijd pas weer kan gaan roken. Dat éérste trekje die extra diep naar binnen wordt gezogen. Herkenbaar weer? Maar na die allereerste zijn de volgende trekjes daarna eigenlijk overbodig. Mij lukte het daarom eenvoudig om na een paar trekjes het gloeikopje er af te knippen, om het shagje later weer op te pakken. En is het een idee om jezelf weer wat te verwennen. Een bioscoopavond of uit eten? Misschien beide?


Week 7 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan

  • Al 1½ maand hou je het vol. Wat gaaf en wat voor heerlijk gevoel moet jij inmiddels hebben. Ik kan me nog goed herinneren hoe het voor mij voelde. Ik was zo blij dat ik deze gezonde manier van roken had ontdekt. En jij bent nu grofweg 45 dagen op deze manier aan het roken. Dit betekent dat je eigenlijk nog maar 4½ dag hebt gerookt in deze periode. Wat een winst!
  • Blijf gewoon doorgaan. Het gaat prima zo en ook al blijft het hierbij, dan is het ook goed. Zo kun je waarschijnlijk de rest van je leven door gaan met roken als het moet. Die gedachte had ik in ieder geval wel en ik zou ook daar dik tevreden mee zijn geweest. 
  • Lukt het met de halve sigaretjes? Onthoud dat ook dit een nieuwe gewoonte is en dit eigenlijk 9 weken nodig heeft om volledig te settelen. Het is dus logisch dat je vaak vergeet je sigaret te halveren en weg te leggen. Dat geeft niet, maar blijf het doen, ook al vergeet je het meermaals. Alle keren dat het wel lukt is weer winst.

 

Het is nu zaak het nieuwe gedrag te continueren. Er dus gewoon mee door gaan. Het lijkt me dat dit nu wel moet lukken omdat je al helemaal in week 7 bent aangeland.  Deze nieuwe manier van roken levert je toch al 90% meer gezondheid op. Hier zou iedere zware roker voor tekenen hoor. Kijken of jij die laatste sprong kan nemen straks in week 8.


Week 8 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan

  • Voor de laatste keer in deze reeks weken, wees ontzettend trots op jezelf! Kijk eens wat voor prestatie jij al hebt geleverd. Je hebt een hardnekkige verslaving met zeer vaste patronen veranderd. Je hebt het ongezonde deel praktisch verslagen en je bent zo goed als gezond gaan roken.
  • Ga zo door met jouw nieuwe manier van roken. Je hebt dit al 7 weken zo gedaan en ook het halve sigaretten roken gaat je prima af als het goed is. Je lijkt klaar te zijn voor de ultieme stap. De stap om het roken volledig naast je neer te leggen.
  • Kies in deze week jouw stopdag als je voelt dat je er aan toe bent. Maak er geen groot ding van hoor. Als het namelijk niet lukt in deze week dan plan je de stopdag in week 9 of 10 of 11.  Weet dat elke week die er aangeplakt wordt een 'gezonde' rookweek is in plaats van die zeer ongezonde rookweken die je normaal gesproken had. Alle weken vanaf jouw eerste week zijn winstweken.

Okidoki. Je bent in week 8 aanbeland en wat kan ik je hier nog meegeven? Ik had het geluk dat ik een dagje ziek werd waardoor ik automatisch per ongeluk ben gestopt. Nadat mijn ziek zijn voorbij was had ik pas door dat ik al een hele dag niet meer had gerookt. Jij echter moet een dag kiezen om helemaal te gaan stoppen met roken en die dag moet goed aanvoelen. Ik vertelde al dat je jezelf geen druk moet opleggen. Vanaf hier moet er helemaal niets. Je bent al zoveel gezonder bezig zodat je daar al heel gelukkig van zou moeten zijn. Het punt waar jij nu bent is hetzelfde punt waar ik mijn doel had liggen. Het is een punt waar niet iedereen aanbeland. En jij mag nu kiezen om nog net iets verder te gaan.  

 

Ik noemde jou het balletje dat aan het rollen was gebracht en waardoor ik erg gemakkelijk van het niet meer inhaleren doorstroomde in het volledig stoppen met roken. Weliswaar werd ik geholpen door dat ene dagje ziek zijn. Ik zou bijna hopen dat jij in deze week een dag lekker ziek wordt om het je iets gemakkelijker te maken om te kunnen stoppen. Maar hier moet je het even alleen doen. De wilskracht bezit je al. Dat heb je nu wel bewezen. 

 

Even weer in de herhaling nu. Ik raad je aan die dag uit te kiezen waarin jij zegt helemaal niet meer te zullen gaan roken. Lukt je dat niet deze week, dan is dat echt geen probleem. Er is altijd volgende week of de week daarna. Leg jezelf alsjeblieft geen grote druk op want je hebt toch al 90% van je doel behaald. Alleen dat is al een enorme prestatie! Maar het zou zo mooi zijn als ook die laatste stap kan worden gezet om er helemaal vanaf te komen. Het zou zo mooi zijn als je, net als bij mij is gebeurd, jouw rookgedrag en daarmee ook je verslaving hebt kunnen uitdoven. Maar wees reëel, het kan ook een aantal weken langer duren. Ga in ieder geval zo door zoals je nu rookt als de stopdag nog even niet lukt. 

 

Inmiddels heb ik dit verhaal ook al tig keer teruggelezen en allerlei woorden en zinnen toegevoegd of veranderd. Ik heb volgens mij alles wel verteld wat ik te vertellen heb over mijn methode van het uitdoven van mijn rookverslaving. Ik hoop echt dat ik die methode aan jou heb kunnen overbrengen en jij straks een gezonder leven kan leiden voor jezelf, en eventueel voor je vrienden en naaste familie. Ik hoop oprecht dat je net als ik blijvend kunt stoppen met die stukmakende verslaving en je kunt genieten van je teruggewonnen tijd en gezondheid. Geniet van meer smaak aan je eten en geniet van meer schone lucht in je longen. Geniet van de overwinning op jezelf.

 

Je rookt bijna volledig gezond, je bespaart veel geld uit en rookt stukken minder. Wees ook hier heel tevreden mee en zie dit als een prachtige overwinning.

 

Nog een overpeinzing wil ik je meegeven. Een gedachte die ik de afgelopen week door mijn hoofd liet gaat, met een kleine rekensom er bij. Het is nu bijna oktober 2019 en dat betekend dat ik bijna 24 maanden geleden ben gestopt met roken. Nogmaals: ik rookte 30 sigaretten op een dag = 900 sigaretten per 30 dagen. Met een paar gezellige dagen er bij maakt dat gemiddeld 1.000 sigaretten per maand. Proef je al waar ik naartoe ga? Ik heb dus al 24.000 sigaretten NIET gerookt! Wauw en nog eens wauw. Al 24 duizend sigaretten niet gerookt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. 

 

Ik heb het gewonnen van mijn verslaving, en de vijand in mijn hoofd, die mij 35 jaar in zijn greep heeft gehouden. Ik ben nu 49 jaar oud. Mijn zoon Midas is 5 jaar oud en samen met mijn kind ga ik nog beleven dat hij naar school gaat en dat hij later gaat studeren. Ik ben er nog als hij gaat trouwen en eigen kinderen gaat krijgen. Ik word opa en ik ga hem zien opgroeien van kind naar man. Ik ga mijn kind gelukkig zien worden. Dit is mijn wens en door het roken uit mijn leven te bannen maak ik dit doel net iets waarschijnlijker dan dat ik door zou blijven roken.

 

Ik ben John Pechtold en ik ben een ex roker. Vertel mij eens. Wie ben jij, of wie wil jij zijn?


Startpagina   --    Extra lang voorwoord   --   DEEL 01   --   DEEL 02   --   DEEL 03   --   DEEL 04   --   DEEL 05   --   DEEL 06   --   DEEL 07    --   Extra lang nawoord