Deel 04


Het verhaal dat ik net schetste is begonnen om aan te tonen dat ik ben gestopt in tijden van stress. Ik noem natuurlijk wel ook dingen die al jaren bezig waren. Toch noem ik ze omdat bijna alles nog speelde gedurende het stoppen met inhaleren van rook, en daarna met het stoppen met roken überhaupt. Ik geloof niet dat er iemand is die kan zeggen dat mijn leven vrij rustig was toen ik ging stoppen. Nog steeds is mijn leven niet rustig en zit ik in de afhandeling van de rechtszaken die ik je noemde. Ik hoef me gelukkig niet te melden bij de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Mijn motto “niemand, maar dan ook echt niemand maakt mij kapot” heeft me de afgelopen jaren echt wel geholpen en er doorheen gesleept.

 

Dus kom nou niet aanzetten met hoeveel stress jij op dit moment hebt en waardoor jij niet zou kunnen stoppen met roken. Stress is dus niet altijd een reden die je kunt aanvoeren als excuus. Maar aan de andere kant ga je ook niet direct stoppen met roken toch? Als je goed hebt gelezen ga je eerst stoppen met die rook te inhaleren over je longen. Hiervoor krijg je straks een globaal schema met daarin alles wat mij heeft geholpen en weer daarnaast nog wat tips die je eventueel zouden kunnen helpen. 


Uiteraard ken ik je niet, maar dat kan veranderen door mij te mailen om te vertellen wat je van dit boekwerk hebt gevonden. Of vertel me gewoon hoe jij in je proces van het stoppen zit. Dat zou ik erg gaaf vinden. Stuur dan je mail naar info@gezonderroken.nl waarna ik probeer je zo snel mogelijk een bericht terug te sturen.

Ik zou het prachtig vinden als mijn woorden meetbaar zijn in het aantal mensen die er mee geholpen zijn in het gezonder roken, of beter gezegd, in het volledig stoppen met roken. Ik probeer echt alle mail te beantwoorden, al kan het dus even duren voor je antwoord krijgt. 

Ik kan nu nog niet inschatten hoeveel berichten ik ga ontvangen, en misschien is het niet zo handig een mailadres te vermelden, maar ach, het zal ook wel gezellig en interessant worden met alle reacties. Je kunt ook gebruik maken van de reactiebox die vermeld staat onderaan elke bladzijde van mijn verhaal.


Goed, terug weer naar wat ik je verder nog te vertellen heb over mijn manier van stoppen met roken. Ik ben dus gestopt ondanks al die stressmomenten die speelden in mijn leven. Nog steeds denk ik dat het belachelijk is dat ik niet één seconde moeite heb gehad met gestopt blijven terwijl al die dingen speelden in mijn dagelijks bestaan. En ja, ik heb door mijn huis lopen ijsberen, en lopen denken over die problemen op mijn pad, maar niet één keer kwam daarbij de gedachte bij me op om te gaan roken. Als je nu zou roepen dat je me niet gelooft, prima hoor. Ik snap dat het moeilijk te geloven is. Toch hoop ik dat je aanneemt in je omdenken dat het zo is. Je hebt namelijk geloof in jezelf nodig om te stoppen en mijn woorden kunnen je hierbij helpen. Dat geloof in die woorden is het opstapje naar het geloof in jezelf. 

 

Als je echt gaat begrijpen hoe gedrag werkt en welke invloed dat gedrag heeft op je handelen en voelen, dan zal je zien dat het logisch is dat mijn manier van stoppen geen negatieve reactie heeft opgeroepen in mijn lijf, en vooral in mijn hersenen niet. Om mijn hersenen, en vooral mijn geluksgevoel, op de juiste manier te stimuleren heb ik ook zo’n populaire app gedownload die bijhoudt hoe lang je bent gestopt. Ook meet deze hoeveel geld je hebt bespaard en hoeveel sigaretten je NIET hebt gerookt. Vooral dat laatste bleek voor mij een verrassende stimulans en dat getal van niet gerookte sigaretten deed echt iets bij me. Het aantal uren en daarna dagen en weken zeiden me dan weer niet zoveel. Ook het geld wat ik bespaarde voelde niet als een stimulans om door te gaan. Maar dat getal van niet gerookte sigaretten raakte mij. Ik ging grofweg uitrekenen hoeveel sigaretten ik ongeveer had gerookt in de afgelopen 35 jaar. Dat was me even schrikken!. Reken maar met me mee.


De rekensom

Gegeven is dat ik circa 30 shagjes per dag rookte waardoor ik met dat pakje grofweg zo’n 2½ dag door kon. Uiteraard rookte ik niet circa 30 sigaretten per dag toen ik begon met roken op mijn twaalfde en ik heb dus voor het gemak daarom getallen afgerond. Ook kostte de tabak niet altijd hetzelfde bedrag en zijn we in het jaar 2000 overgegaan van de gulden naar de euro. Dat maakt het omrekenen naar een gemiddelde wat lastig. 

 

Om die variabelen ergens tegen mekaar af te strepen en een eerlijk gemiddelde te krijgen heb ik gerekend met maanden die 30 dagen hebben en jaren met 10 maanden. Sowieso is dat al gemakkelijker rekenen maar weet ik ook dat ik het eindgetal niet bewust schokkender maak dan het al is. Hiervoor heb ik dan wel de gehele 35 jaar op 30 sigaretten per dag gehouden. Dit zoals gezegd om dingen in een eerlijk gemiddelde te krijgen.


De rekensom word als volgt:

 • 30 dagen keer 30 sigaretten = 900 sigaretten per maand
 • 900 sigaretten keer 10 maanden = 9.000 sigaretten per jaar
 • 9.000 sigaretten keer 10 jaar = 90.000 sigaretten in 10 jaar
 • 90.000 sigaretten keer 3½ (35 jaar) = 315.000 sigaretten in 35 jaar tijd.

 

Dan reken ik hier nog niet eens uit hoeveel geld me dit heeft gekost, of hoeveel tijd ik bezig was met het roken van al deze sigaretten. Ik vind ook niet dat dit een reden moet zijn om te gaan stoppen. De enige reden die belangrijk is, is dat het roken ernstige ziekte of je eigen dood kan betekenen.  Dat is dan een zinloos sterven dat te voorkomen zou zijn geweest. En vergeet ook niet dat meeroken bij anderen (bijvoorbeeld kinderen) schade kan opleveren. Even een nadenkmomentje?


Goed, ik had het dus al over de stressmomenten in mijn leven. Die uit het verleden en vooral de stressmomenten die nu nog in mijn heden liggen. Deze hadden dus totaal geen invloed op mijn minderen met roken en daarna het stoppen met roken. Ik stapte met alle gemak voorbij aan stress en spanning alsof ik nog nooit had gerookt. Ik kan met gemak naast een persoon staan die op dat moment rookt, en het zal mij helemaal niets doen. Ik kan kijken naar iemand die rookt zonder dat er in mijn lichaam of geest iets wakker wordt dat tegen mij zegt ook te moeten gaan roken.

 

Samenvattend kan ik zeggen over mijn proces in die 8 weken dat ik nog niet klaar was om te gaan stoppen met roken maar wel klaar om gezonder te gaan leven. Ik pakte hiervoor mijn rookgedrag aan door de rook niet meer te inhaleren. Dit had als gevolg dat ik lichamelijk ongemerkt afkickte maar geestelijk bezig was om mijn verslavingsgedrag uit te doven. Dit alles leidde na 8 weken tot het stopmoment waarbij ik niet eens door had dat mijn lichaam en geest er klaar voor waren om gestopt te zijn. Hierna ben ik maar met dit stopmoment doorgegaan tot op de dag van vandaag en jij mijn verhaal leest. Ik weet (bijna) zeker dat jij niemand kent die op deze bijzondere wijze van het roken is afgekomen. Ook weet ik bijna zeker dat veel mensen het humoristisch vinden en deze stopwijze niet al te serieus gaan nemen. Zo ook een collega van mij die het schrijven van mijn verhaal al onzin leek te vinden en er lacherig over deed. 


Grappig dat het om een collega gaat die toen ook was gestopt maar inmiddels ook alweer rookt en dat ik met die onzin-manier van me nog steeds ben gestopt. Het vreemde is dat ik een gevoel in mijn lijf heb zitten dat mij verzekerd nooit meer te zullen gaan roken. Collega’s zeggen nu zelfs dat ze niet hadden verwacht dat ik het zou kunnen volhouden. Ik ben van alle gestopte collega’s de enige die het heeft volgehouden! O ja, wel heb ik nu een paar collega's die druk aan het lurken zijn aan de e-sigaret. Het nieuwe nep roken blijkbaar. Jammer dat onderzoeken nog moeten binnenkomen wat de schade hiervan is op de lange termijn. Ikzelf denk vrij simpel hierin. Als je een vorm van stoom of rook door je longen laat gaan, dan mag het lang duren of kort, maar hoe dan ook zullen je longen hierop reageren. Jouw longen zijn gemaakt om zuurstof te verwerken en niets anders. Dat is toch inmiddels wel aangetoond door alle zieke werknemers in fabrieken met stoflongen uit de afgelopen decennia.

 

Ok, dan ga ik nu voor jou het simpele schema maken waar jij jezelf aan gaat houden. Ik raad je aan dit schema op je eigen manier over te nemen op papier of op de computer. Print het uit en hang het op de keukendeur of desnoods aan je slaapkamerplafond. Hang het daar waar je maar wilt zodat je er elk uur van de dag tegenaan kijkt. Het belangrijkste is dat jij jezelf er aan houd. Maar voor je straks op dag één begint. Ga eens even aan tafel zitten met pen en papier. Pak je sigaretten erbij en steek nog een sigaret op. Geniet daarvan met een kop koffie of thee, of wat dan ook. Nu wil ik graag dat je op het papier gaat uitrekenen hoeveel je rookt en hoeveel dit jou grofweg heeft gekost. Lees nog een keer met me mee hoe ik dit heb uitgerekend. 


Je weet dat mijn rekensom op een grove 315.000 sigaretten in 35 jaar kwam. Ok dan, ik ga eens kijken of ik er ook een bedrag aan kan vastplakken. Ik herinner me, dat toen ik begon met roken een pak zware Van Nelle zo’n 4,5 gulden kostte. Voor het gemak zeg ik gewoon dat dit gelijk stond met de huidige euro. Dus 4,5 euro in de 80er jaren en daarna oplopend. Maar ik moet naar een gemiddelde dat ongeveer eerlijk is om mee te rekenen. Pas in de laatst 15 jaar (grofweg vanaf het jaar 2000) schiet de prijs van rookwaren enorm de hoogte in. Ik kan dus niet precies in het midden gaan zitten op zo’n 7,5 euro. Ik reken 7 euro voor de gehele duur van mijn rooktijd. Nu moet ik nog bepalen hoeveel sigaretten er uit mijn pakje shag gaan. Dat zijn 60 shagjes. Dus deel ik mijn 315.000 door 60 en krijg daardoor het aantal pakken shag dat ik heb gerookt.

 

De rekensom is als dan volgt;

315.000 shagjes in 35 jaar delen door 60 shagjes per dag = 5.250 pakken shag totaal gerookt x € 7,00 per pakje shag = € 36.750 en als ik daar nog vloei, lucifers en aanstekers bij moet gaan uitrekenen mag ik het bedrag wel afronden naar € 40.000  Of is dat niet eerlijk? Ik weet het niet. Het is maar een 'ongeveer getal'.

 

Nou zeg, leuk bedrag is dat. Bijna te gek voor woorden dat ik dat heb besteed aan mijn roken. Een activiteit die mij alleen maar ziek kan maken of erger. Ben jij al benieuwd geworden naar jouw getallen en bedragen? Ik zou zeggen, neem een momentje en reken het even uit. Pak je potlood of pen en ga eens zitten om dit uit te rekenen. Doe het nu! Ik weet hoe het werkt, anders ga je het niet meer doen. Mijn voorbeeld staat hieronder en zoals gezegd rond ik het aantal dagen per maand en het aantal maanden per jaar af om het verschil in het aantal sigaretten in het verleden en heden ongeveer goed te maken. (ongeveer he)


Hoeveel rook ik en wat heeft dit gekost

 1.  Ik rook 35 jaar lang shag
 2. Ik reken met maanden van 30 dagen
 3. Ik reken met jaren van 10 maanden
 4. Gemiddeld totaal in 35 jaar
 5. 30 sigaretten per dag --> 30 x 30 = 900 per maand | 900 x 10 = 9.000 per jaar | 9.000 x 35 = 315.000

 

Alles berekend op gemiddelde van aantallen en prijzen

 

Voor de totale kosten heb ik gekeken op internet hoeveel een pakje shag van mijn merk kostte in de periode 1980 - 1988. Dit was ongeveer 4.50 in guldens. Dit heb ik omgezet naar 4.50 euro. Na 35 jaar is de prijs dus gestegen naar bijna 11 euro. Hiervan heb ik gezegd dat het gemiddelde ongeveer 7 euro is. Hier ben ik wederom iets lager gaan zitten waardoor ik lager uitkom met het bedrag dan het werkelijk zou hebben gekost. 

 

 

De rekensom wordt dan als volgt als ik uit een pak shag 60 sigaretten haal

 

 1. Totaal sigaretten in 35 jaar tijd = 315.000
 2. shagjes uit 1 pak = 60
 3. Totaal gerookte pakken shag = 315,000 : 60 = 5.250 pakken shag
 4. Gemiddeld 7 euro per pak shag maakt 5.250 pakken shag x 7 euro gemiddeld = € 36.750 

 

Zoals gezegd heb ik voor alle vloei, lucifers, aanstekers en andere rookwarenartikelen dit bedrag deze keer naar boven afgerond. Hiermee denk ik dat het volgende bedrag de waarheid zal benaderen en zelfs lager ligt dan ik in werkelijkheid aan waarde heb gerookt.

€ 40.000

Nu is de beurt aan jou! Op de volgende pagina vind je een schema met nogmaals bovenstaande gegevens. Pak eens potlood en gum en neem dit schema over op papier. Vul hem eens in voor jezelf en maak eens inzichtelijk hoe lang je rookt, hoeveel je rookt en wat dit je al heeft gekost. 

 


Startpagina   --    Extra lang voorwoord   --   DEEL 01   --   DEEL 02   --   DEEL 03   --   DEEL 04   --   DEEL 05   --   DEEL 06   --   DEEL 07    --   Extra lang nawoord