Extra lang nawoord


Ik had het ook gewoon nawoord kunnen noemen, maar ik vermoed dat ik toch ga uitweiden. Ik ken mezelf daar te goed voor. Het is nu richting het einde van 2019 en ik ben in een nachtdienst aan het werk. Ik ben voor de zoveelste keer dit stuk aan het lezen en aan het redigeren. Mijn gedachtes gaan opnieuw naar die rare wijze van het niet inhaleren en het rare stopmoment dat ik had. Ik hoop oprecht dat dit stoppen ook is gegeven aan jou, de lezer van dit verhaal. Roken is een verschrikkelijk iets waar ik 35 jaar verslaafd aan was. Elke trek van mijn sigaret gaf mij meer kans op kanker of een longaandoening en ik ben blij dat ik uiteindelijk hier een stop aan heb kunnen geven. Ik weet ook dat de conventionele hulpmiddelen mij niet zouden hebben geholpen en ben daarom zo blij deze manier te hebben gevonden.

 

Ik hoop oprecht dat ik je hier iets heb kunnen geven waardoor jij in ieder geval je roken met minimaal 90% zult verminderen. Dat zou ik dus nu ook hebben ware het niet dat ik tegen mijn stopdag aanliep. Grappig eigenlijk. Het is mij simpelweg overkomen. Juist die ongedwongen wijze gaf mij een opluchting van dat niets moet en niets hoeft. Ik hopte met gemak naar een gezondere wijze van roken door de rook niet meer te inhaleren. Dat ik hierdoor ook nog eens helemaal zou stoppen was echt een verrassing voor me. Maar het gebeurde en ik weet zeker dat die weg voor vele rokers open ligt. Ook voor jou. Laat het me weten hoor. Je hebt mijn mailadres. Ik ben benieuwt naar jouw ervaringen en ik hoor graag iets van jou.


Tijdens het schrijven van dit verhaal heb ik wat steekwoorden op papier gezet waarvan ik dacht dat ik het je nog moest melden, of je in ieder geval er nog iets van moest gaan meegeven. Tja, als het aan mij ligt schrijf ik zo nog een paar delen aan mijn verhaal vast.

 

In dit nawoord ga ik dus niemand bedanken maar ik ga hier gewoon wat losse onderwerpen behandelen.  Ik begin met wat het me nu na twee jaar te zijn gestopt heeft opgeleverd. Zo uit mijn hoofd;


 • Niet zozeer meer smaak, maar mijn smaak is wat veranderd.
 • Ik kan niets zeggen over meer longinhoud. Ik worstel met een hartritmestoornis die dit voor mij niet meetbaar maakt. 
 • Mijn tanden zijn minder verkleurd door het roken. 
 • Ik heb geen gele vingers meer.
 • Mijn kleding stinkt niet meer naar rook. Zo ook mijn auto niet meer of mijn woonomgeving. 
 • Ik bespaar maandelijks zo'n 150 euro per maand.
 • Ik heb een heerlijk gevoel in me dat ik mijn verslaving heb overwonnen. 
 • Het gevoel om altijd mijn rookwaren bij me te moeten hebben is verdwenen.
 • Ik breng mijzelf niet meer in gevaar door te roken. 
 • Ik voel me bevrijd. De verslaving dicteert mijn dag niet meer. 

Zijn er dan ook nadelen door het stoppen met roken? Yup, dat zijn voor mij de volgende;

 • Ik heb er een kilootje of 20 bij gekregen op mijn lijf. Moet ik er wel bij zeggen dat ik dit mede door datzelfde hartritmestoornis niet kwijt raak. 
 • Mijn longen zijn een goed jaar bezig geweest om weer schoon schip te maken. Dat ging met veel kuchen overdag  en in de ochtenden veel sputum ophoesten onder de douche. (sputum is het slijm dat, vermengd met speeksel, uit de diepe luchtwegen wordt opgehoest)
 • Regelmatig had ik een verkoudheid.

 

Misschien kan ik bij de voordelen en nadelen nog meer noemen, maar bovenstaande komen nu even snel bij me op. Uiteraard wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Hoe erg ik die extra kilo's ook vind, het niet roken is veel beter en gezonder natuurlijk. Daarbij weet ik voor mezelf dat ik die wel kwijt raak als ik weer meer kan gaan bewegen zodra mijn hartritmestoornis is verholpen. 


Hier wil ik ook aan jullie allemaal vragen de typefouten aan me door te geven. Hoe goed ik mijn best ook heb gedaan om foutloos te typen, er zijn ongetwijfeld vele fouten erdoor geslopen. Door deze aan mij door te geven kan ik ze wijzigen waardoor de website hopelijk snel geen typefouten meer zal hebben.

Ook wil ik hier zeggen dat ik erg mijn best heb gedaan om afbeeldingen te kiezen waar geen copyright op rust. Als je dus vind dat ik een afbeelding heb gebruikt waar wel copyright op zit, meld dat dan zo snel mogelijk bij me en ik verwijder / vervang de afbeelding. Het is niet mijn bedoeling het copyright recht te schenden. 


Goh, ik vind het moeilijk om dit verhaal te eindigen. Ik weet dus niet of ik het allemaal op een juiste wijze heb kunnen overbrengen aan jou zodat je op een goede manier kunt beginnen met het minderen van je roken. En hopelijk leid dit tot een stoppen van je roken. Daarom ook graag een bericht naar mij sturen als je meer informatie wilt hebben en er iets niet duidelijk is in mijn teksten. Ik wil graag dat jij en anderen kunnen profiteren van wat ik heb ontdekt en toegepast. Ik zou ook enorm trots zijn als er mensen geminderd zijn of gestopt met behulp van mijn verhaal. 


Er rest mij toch echt nu niets anders meer dan jou succes te wensen. Probeer mijn verhaal in je op te nemen met nadruk op alles wat ik uitleg over gedrag en hoe je dat gedrag kunt beïnvloedden. Dit is cruciaal in je begrip over je eigen verslavingsgedrag. En hou het vooral vol, al is het alleen maar het 'niet inhalen' gedeelte. Ook als je dan niet volledig kunt stoppen met roken. Je wint al zoveel door die rook nooit meer te inhaleren. Jij kunt die winnaar zijn door te breken met je verslaving. Draai het om en beïnvloed en manipuleer jouw verslaving voor de verandering eens.