Deel 06


Drie beloftes aan jezelf

Doe eerst een paar beloftes aan jezelf voor je de eerste week in zult gaan. Prent je deze goed in en blijf ze herhalen, want anders slaagt er helemaal niets. En maak zoveel beloftes aan jezelf als jij wilt. Hieronder de mijne. 

 

Belofte 1 - Wees je bewust van je keuze dat je niet meer wilt inhaleren, maar vind het niet erg als je dit per ongeluk wel doet. Pak daarna direct de draad                                               weer op en blijf niet stil staan. 

Belofte 2 - Schrijf voor jezelf een paar memo’s over wat je wilt bereiken. Doe deze in je portemonnee en plak deze op je spiegel. Beloof jezelf dat je deze                                               leest als je ze tegenkomt. Maak voor jezelf deze memo-herinneringen zodat je kunt vasthouden aan je plan.

Belofte 3 - Doe het in eerste instantie helemaal voor jezelf. Je wilt niet ernstig ziek worden of vroegtijdig sterven toch? Beloof jezelf dat je het aan niemand                                       vertelt in deze eerste week, en geniet er in je uppie van.

 


Hier dan eindelijk het beloofde schema


Week 1 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan

 • Je stopt vanaf nu met het inhaleren van de rook van je sigaret.
 • Je rookt gewoon door zoals je gewend bent. Het enige verschil is dat je niet meer inhaleert. Prent jezelf dit goed in.
 • Probeer jezelf zo veel mogelijk bewust te maken van datgene waar je mee bezig bent. Herhaal in je hoofd waarom je wilt minderen.
 • Je hebt nu in je portemonnee een briefje waarop staat wat je wilt bereiken. Ook op je badkamerspiegel plakt zo’n briefje en misschien ook op andere plekken.
 • Je verandert niets in je huis qua plek voor je asbak of sigaretten.
 • Je verandert niets in je gewoontes zoals na het eten of tijdens een gesprek die sigaret roken.

 

Hier een uitleg waarom je verder niets moet veranderen.

Ik heb dit al eens benoemd en het heeft te maken met het verslaan van die vijand in je hoofd. Die moet niet door hebben waar je mee bezig bent. Door alleen maar te stoppen met inhaleren en verder met al jouw verslavingsgedrag door te gaan heeft dat deel van je hersenen niet door dat je een verandering teweeg brengt. Deze verandering is namelijk te klein om echt op te vallen voor je brein. De impact echter is erg groot na een tijd. De briefjes zijn bedoeld voor het inprenten van je verandering. Herhaling van je belofte(s) helpen hier echt bij. Schrijf niet op dat je wil gaan stoppen maar schrijf op dat je wilt minderen en dat je bijvoorbeeld gezonder wil gaan roken.

 


Week 2 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan

 • Sta stil bij een week gezonder roken. Het gaat goed zo. Als je stelt dat met het niet inhalen je nog maar 10% rook inademt, heb je dus 90% minder sigaretten gerookt. Dit zonder gestopt te zijn. Wauw! Ga zo trots als je maar kunt de volgende week in!
 • Je prent het niet meer inhaleren nu steviger in. Ga het je vrienden vertellen, je collega’s en je familie. Nu mogen zij je dagelijks gaan vragen of je het nog vol kan houden. Nu mag ook iedereen de spot met jou drijven nu je al je eerste successen hebt behaald. Lach hierom en probeer niemand te overtuigen. Daden zeggen zoals altijd alles.
 • Blijf geloven in deze manier van gezonder roken. Het echte minderen in roken gaat straks beginnen waardoor je daadwerkelijk in aantal sigaretten mindert en je er ook minder geld aan gaat besteden.
 • Blijf de memo’s aan jezelf lezen en blijf jezelf inprenten waarom je wilt minderen en / of waarom je gezonder wilt roken. Dit moet je dagelijks blijven doen tot het een gewoonte is geworden. 
 • Blijf nog steeds op dezelfde momenten roken. Alleen dat inhaleren laat je nog steeds weg. Je begint er sowieso al aan te wennen toch?

 

Hier een uitleg waarom jij jezelf er nog dagelijks aan moet herinneren.

Men beweerd dat het ongeveer drie weken duurt voordat een mens een nieuwe gewoonte heeft aan- of afgeleerd. De waarheid ligt op iets meer en uiteraard maakt het uit om wat voor gewoonte het gaat. Uit onderzoek uit 2009 uitgevoerd door psychologisch wetenschapper Phillippa Lally en haar team aan de University College in Londen ligt dit op een minimum van 66 dagen in plaats van de genoemde 21 dagen. Verandering teweeg brengen duurt dus minimaal negen weken om te laten inklinken. Dit doe je dan ook door herhaling, elke dag weer in minimaal negen weken.

 

Laat de hoon over je heen komen als anderen je bespotten over jouw wijze van minder roken. Laat ze maar zeggen dat je beter in één keer kunt stoppen dan alleen maar te stoppen met inhaleren. Ieder zijn manier! Als het eindpunt maar dat punt is waar jij wilt komen. Sta eens stil bij het volgende. Als je aanneemt dat je nu nog maar 10% rookt van wat je voorheen rookte, dan telt 10 jaar op deze manier van roken nog maar als 1 jaar roken zoals je deed. Jouw 14 dagen roken op deze manier heeft ervoor gezorgd dat je eigenlijk maar 1,4  dagen hebt gerookt op je oude manier. Is dit een eyeopener? Een prestatie?


Week 3 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan

 • Sta nu stil bij TWEE HELE WEKEN niet meer die rook inhaleren en wat dit je al heeft gebracht. Beloof het vol te houden. Je hebt nu ervaren dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
 • Blijf jezelf herinneren aan wat je wilt bereiken met deze manier van minderen met roken. Als het goed is doe je dat al twee weken en is dit inprenten ook een nieuwe gewoonte geworden. Blijf overwegen waarom jouw roken anders zou moeten.
 • Rook nog steeds gewoon door zoals je dat al jaren doet. Vergeet alleen niet het inhaleren weg te laten. Die verandering maakt nu je weg onomkeerbaar.

 

En? Had je gedacht dat dit zou werken? Als jij dit op dezelfde manier bent aangegaan als ik, dan ervaar je nu wat ik heb ervaren toen ik het ging uitvoeren. Toen pas besefte ik waar ik mee bezig was en dat ik dus daadwerkelijk gezonder aan het roken was. Dat ik echt in verhouding ongeveer 90% minder aan het roken was en daardoor ook 90% gezonder bezig was. Wat een enorme winst had ik behaald op dit punt na twee weken. Daarnaast kreeg ik het gevoel terug dat ik weer grip had op mijn keuzes. De verslaving begon al minder invloed te hebben op mijn dagelijks leven. 

 

Hier een paar optionele veranderingen die je nu zou kunnen doorvoeren.

Denk er aan dat wat voor jou werkt prima is zo lang het geen zucht naar het roken oproept. Als dat wel zo is ben je te ver gegaan. Ikzelf heb lopen spelen met opties tot ik vond wat bij mij paste.

 

Optie 1 - Maak nu de asbak in je auto schoon en beloof dat je daar niet meer rookt. Verwijder desnoods de asbak. 

Optie 2 - Als je in de slaapkamer rookt, beloof dit niet meer te doen. Ga naar de keuken of schuur als je wilt roken. Je zult merken dat behoefte al minder is geworden.

Optie 3 - In plaats van op meerdere plekken een asbak in huis, en dus meerdere plaatsen om te roken, verhuis dit naar één plek. Misschien een (bij)schuur of keuken.

 

Als je dit kunt doorvoeren zonder er last van te ervaren ben je weer een stap verder in het uitdoven van je verslavingsgedrag. Je haalt weer een element van je verslaving weg hiermee.  Als dit nu nog niet lukt, geen probleem hoor. Probeer het dan gewoon een week later, of probeer iets anders weg te laten. Probeer te ontdekken waar je een kleine verandering kunt doorvoeren. Proef gewoon wanneer je zover bent om een volgende stap te zetten. Geen druk, niets moet. Merk je bijvoorbeeld na een dag dat je verandering zucht oplevert, draai de verandering dan snel terug. Je kunt zoals gezegd altijd later de verandering weer doorvoeren. 

 


Week 4 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan

 • Wat gaat het goed! Al 3 weken 90% minder van die gevaarlijke rook geïnhaleerd. Reken eens uit hoeveel sigaretten minder dat is. Eigenlijk rook je voor elke 10 sigaretten nu nog maar 1 sigaret. In mijn geval waren dat 630 sigaretten na 3 weken – er gaat 90% = 567 sigaretten vanaf. Ik heb dan maar 63 sigaretten gerookt in 3 weken. Klinkt toch behoorlijk anders. 
 • Verander verder niets en blijf roken zoals je dat deed. Word niet overmoedig en houd je aan dit ritme. Probeer niet sneller te gaan. 
 • Blijf jezelf aanmoedigen en zeg dat je op de juiste weg zit. Blijf geloven in deze wijze van minderen met roken. De cijfers hierboven liegen niet.

 

Hier een uitleg over je verandering tot nu toe.

Ik denk inmiddels te kunnen stellen dat je minder smaak beleeft aan het roken. Dat begon in week 4 toch zeker bij mij te veranderen. Ik bemerkte ook opeens dat ik ietsje minder ging roken en dat ik met een pakje shag nu geen 2 á 2½ dag deed, maar dat ik er opeens zo’n 3 dagen mee deed. Dit moedigde mij aan. Niet zozeer om door te gaan, want die belofte had ik mijzelf al gedaan in het gezonder willen roken, maar het moedigde mij aan om een extra stap te gaan zetten. Dat ik het roken minder lekker vond kon ik alleen maar erg prettig vinden. Ik wist toen nog niet dat ik bezig was mijn roken helemaal te laten uitdoven. Minder lekker betekende bij mij ook wéér minder roken. En dat was toch mijn doel uiteindelijk. Ik zat wat dat betreft echt heel goed in mijn vel. Het lukte me en ik had gewoon gelijk met mijn manier.


Week 5 --- De actiepunten waar je bij stil moet staan.

 • Tjonge jonge, al 4 weken niet meer over je longen gerookt en je begint zelfs geld te besparen. Dit had je echt niet gedacht toch? En al helemaal niet op deze gemakkelijke manier.
 • Wederom, verander niets en blijf gerust door roken zoals je gewend bent. Jouw verslaving begint in slaap te vallen.
 • Als het goed voelt, kijk dan eens of je de deur al uit kunt gaan zonder je shag of je sigaretten mee te nemen. Ik had altijd de angst dat ik mijn shag zou vergeten. Ik had ook overal extra vloei liggen zodat ik nooit zonder zou komen te zitten. Nu ongeveer kon ik dit gevoel loslaten. Misschien jij ook? En zo niet, dan is het ook prima. Dan komt het heus nog wel.
 • Trakteer jezelf eens op iets lekkers. Of geef jezelf een cadeau voor deze mijlpaal. 4 weken gezonder roken en 90% minder slechte rook die je inhaleert. Gaaf!

 

Hier een uitleg over je verandering tot nu toe.

Die verandering is alleen maar aan het settelen nu. Dat je minder gaat roken gaat zeer langzaam en er ontstaat een soort status quo. Blijf gewoon doorgaan want ook die minimale veranderingen hebben zo’n 9 weken nodig om volledig te settelen. Je lichaam is inmiddels gewend aan nog maar 10% rook inhalatie. De lichamelijke afkick is voor het grootste gedeelte al geweest. Daar ga je helemaal geen last meer van hebben en waarschijnlijk heb je daar niet eens last van gehad tot nu toe. Bij mij kwam die last namelijk ook niet.


Startpagina   --    Extra lang voorwoord  --   DEEL 01   --   DEEL 02   --   DEEL 03   --   DEEL 04   --   DEEL 05   --   DEEL 06   --   DEEL 07    --   Extra lang nawoord